2010. január 8., péntek

Hőszigetelés - hőszigetelők...

Mindenki számára fontos nyilvánvalóan az energiaforrás csökkentése és ezt a hőszigeteléssel érhetjük el. Sokan csak a kocsijuk energiafogyasztásának csökkentésére gondolnak általában, de egy házon véghezvitt hőszigetelés valójában sokkal jobban csökkenti az energiafogyasztásunkat és ezáltal kiadásainkat is. Természetesen egy korszerű hőszigetelés magas beruházási költségekkel jár, de ez hosszú távon kifizetődik. Gondoljunk csak bele, hogy egy hőszigetelés után 40-50%-al csökkenni fog a fűtésre használt gázfogyasztásunk és ezáltal olcsóbban fűtünk is a hőszigetelésnek köszönhetően. A hőszigetelés lehetővé teszi, hogy ne hűljenek át a falaink a hidegekbe, valamint a beázástól sem kell félnünk. Ahogy említettem már egy hőszigetelés kivitelezése az egész házon nem olcsó mulattság, de akkor is csak 3%át teszi ki az egész ház árának. Tegyük fel egy 150 négyzetméteres nagy családi ház, ami került mondjuk 8 millióba, annak teljes hőszigetelése körülbelül 24000 forintba fog kerülni. Ez nem is olyan vészes ugye? Ez az ár néhány fűtési szezon alatt meg is térül nekünk. Tehát egy ház hőszigetelésekor mindig hosszútávra kell gondolkodnunk. A hőszigetelés és a szigetelés egyik hátránya viszont mindig, hogy a falak nem tudnak szellőzni kellőképpen.

Ennek helyes megoldása a megfelelő szellőztetés. Egy hőszigetelés után, tehát nem árt naponta 5-15 percet kereszthuzatot csinálni a lakásban és ennyi. Ez idő alatt kicserélődik a ház levegője és a bútorok sem hűlnek le ennyi idő alatt. Egy hőszigetelés kezdetekor nem alkalmazhatunk bárhol bármilyen szigetelőanyagot. Hőszigetelésre a legtöbb szigetelőanyagot csak speciálisan lehet felhasználni. A következő paraméterek alapján már könnyű eldöntenünk, hogy melyik hőszigetelő anyagot hol is használjuk és hogyan a hőszigetelés során.


A hőszigetelés kopásállósága miatt megfelelően tömör szigetelő anyag kell, ami nagyjából (1kg/m3).

A hőszigetelés tűzállósága, ez is fontos.

A hőszigetelés vízállósága fontos, ha a szigetelőanyagunk nedvességnek lenne kitéve

hőszigetelés
A legjobb és leggyakrabban használt hőszigetelésre alkalmas anyagok: expandált polisztirol, extrudált polisztirol, kőgyapot, üveggyapot, fagyapot és faforgácslapok, melyet számos területeken alkalmaznak még ma is a hőszigetelés alatt. Ezek tehát a hőszigetelésre leggyakrabban használt szigetelők, de természetesen ezen kívül még számos hőszigetelésre alkalmas anyag van, mint például a habarcs és így tovább. A hőszigetelés kapcsán a tető hőszigetelése is igen fontos. A tetők rossz szigetelése miatt rengeteg hőt veszítünk egy-egy fűtéskor és ezért nagyon fontos a tető megfelelő hőszigetelése. Megkülönböztetünk hideg és meleg tetőt. A hideg tetőknél a levegőréteg a hőszigetelés és a cserépréteg között van. Ez összeköttetésben van a kültéri levegővel is általában. Ahhoz, hogy ez a fajta hőszigetelés jól működjön a tetőnkön szigorúan be kell tartanunk az előírt 4 cm-es légréteget.

Nincs szükség szellőzésre a meleg tetőknél. Itt a szarufák közét teljesen hőszigetelővel látják el. Ez picivel hatásosabb hőszigetelés és jelentősen csökkenti a házunk energiafogyasztását. Mi magunk is nem rég csináltuk meg a garázsunk tető és hőszigetelését. A múlt nyáron pedig a házunk hőszigetelését csináltuk meg. A hőszigetelés hatása egyből érezhető volt télen ráadásul 40%al csökkent a fűtésre kiadott gáz és pénz is. Végezetül mindenki beláthatja, hogy a hőszigetelés egy hasznos dolog és napjaink egyik legjobb eljárása az energiakiadás csökkentésére.

A hőszigetelés manapság egy alapvetően fontos dolog minden lakás és ház körében. A hőszigetelés ugyanis nem csak télen óv a hidegtől de egyben nyáron is a melegtől. A hőszigetelés ráadásul rengeteg pénzt spórolhat meg nekünk a fűtésszámla tekintetében. A hőszigetelés által ugyan is szinte zero szintre csökkenthető egy-egy lakás hőleadása. Nem is gondolnánk, de a hőszigetelés hiányában egy átlagos európai lakás mint egy 60%-át fordítják fűtésre. Ez tehát nagyon magas érték. A hőszigetelés hiányában tehát a villany és elhasznált víz mellet csak a fűtésre megy el a lakás fenntartásának több, mint fele. A hőszigetelés által tehát az épületek fűtési költségének a csökkentése elkerülhetetlen a jövőre nézve. Nem is gondolnánk, de az épületek 40-50%-át adják le a felhasznált energiának, de ez egy jó hőszigetelés megcsinálásával teljes mértékben kiküszöbölhető.

A hőszigetelés mellet fontos, hogy a régi vagy hibás nyílászárókat is lecseréljük egy újra, mivel évente most már több, mint 10 000 család végez energiatakarékossági megfontolásból utólagos hőszigetelést. Egy átlagos méretű ház teljes hőszigetelése ugyan nem olcsó. Körülbelül 10-150 ezer forintot tesz ki, de ez az összeg a hőszigetelés által vissza is jön 2-3 éven belül, amit megspórolunk a hőszigetelés által a fűtésen. A hőszigetelés történhet külső és belső falakra is, de mindkettő egyszerre a legbiztosabb. Ha csak az egyik mellett döntünk. akkor a hőszigetelést mindenképpen a fal külső részén tegyük meg, mert itt veszítenek a falak a legtöbbet a hőmérsékletükből. A gyors hőszigetelés hamar elvégezhető, ha csak 2-10 centiméteres fóliákat alkalmazunk, azonban nem érdemes általában spórolni a hőszigetelést kiváltó hőszigetelő anyagokon, mert itt valóban a drágább a jobb.




szigetelés

Sokan a lakott tetőtereket részesítik előnyben, itt azonban a hőszigetelés sokkal fontosabb és nagyobb hangsúlyt kell rá helyezni, mint a földszintek szigetelésében. A tetőtér falainak és a tetőnek legalább 20 cm vastagságú hőszigeteléssel kell lennie ellátva. Most nézzük a hőszigetelés menetét a külső falra nézve. A külső falak hőszigetelése tehát kulcsfontosságú lehet. A ház külső hőszigetelésének köszönhetően tehát csökkennek a fűtési költségek. A hőszigetelés hatására a falaknak nő a belső felületi hőmérséklete, ami magasabb komfortérzetet is ad. Ezek mellett a külső falak hőszigetelése kiküszöböli az ún. hőhidak problémáját is. A hőszigetelés ellenére azonban megmarad a falszerkezetek légzőképessége és lég áteresztőképessége is.

Nem kell attól tartanunk, hogy a hőszigetelés miatt fullasztó és fülledt lesz a levegő a lakásban. A hőszigetelés és szigetelés ráadásul megóvja a falakat és a tetőket a beázás veszélyétől és a penész sem tud ezáltal telepet verni azokon. Összességében a hőszigetelés által nem csak meleget és hűvöst kapunk egyben, de védelmet is a falaink szempontjából. A pince hőszigetelését tekintve csak az a fontos, hogy ne legyen hideg az-az a hűvös is már egy teljesen megfelelő eredmény amit el kell érni a garázsok hőszigetelésekor. A garázs szempontjából a tető hőszigetelés a legfontosabb, amit meg kell tennünk. A hőszigetelés folyamán felhasznált hőszigetelő anyagok rendszerint könnyű anyagok. A hőszigetelés történhet szálas ,vagy habosított hőszigetelő anyagok által. A hőszigetelés számára a legjobb hőszigetelők a következők:

Kőzetgyapot hőszigetelés

Üveggyapot hőszigetelés

Fagyapot hőszigetelés

Polisztriol hőszigetelő anyagok

Teljes hőszigetelő rendszerek.

A hőszigetelés tehát egy igen látványos hatású beruházás a ház energiafelhasználásának tekintve, és ne feledjük, hogy a hőszigetelés egy emberöltőre szól és csak egyszer kell jól megcsinálni.

Hogy miért olyan hasznos a hőszigetelés napjainkban? Körülbelül 20-25éve, az energiaárak növekedése révén, valamint a környezetvédelmi törekvések kialakulása által, egyre általánosabb a törekvés az energiafogyasztás csökkentésére, amelynek egyik legfőbb módja a jó hőszigetelés. Ha egy átlagos fogyasztót nézünk, azonban megfigyelhető az, hogy autójának alacsony fogyasztására jobban figyel, mint a házának fűtési költségeire. Ha jobban bele gondolunk pedig, a hőszigetelés fontosabb dolog is lehetne, mivel ezzel több pénzt is lehet megspórolni minden egyes hónapban.

A hőszigetelés folyamata nem több pár napnál. A megfelelő szakemberek segítségével tökéletes hőszigetelés alakítható ki a egész házunkon, amely által sok energiát és ezzel pénzt spórolhatunk meg. Az a lényeg, hogy a fűtésszámla összege arányban legyen a ház méretével. Sok esetben van olyan, hogy egy 150négyzetméteres ház fűtési költsége kisebb, mint pl. egy 100 négyzetméteres,amelyet a jó hőszigetelést biztosít.

Azt persze mindenképpen tudnunk kell, hogy egy korszerű és szakszerű hőszigetelés beruházási költsége elég magas lehet, azonban ha kicsit utána számolunk a dolgoknak, sokkal jobban jövünk ki így is a hőszigetelés a jövőre nézve, ugyanis minden egyes hónapban alacsonyabb lesz a fűtésszámlánk. Egy megfelelő hőszigetelés a házépítési költségének azonban csupán a 2-3%-át teszi ki, ami elég jó aránynak számít. A tényállás az, hogy a hőszigetelés költsége a fűtési időszakok után, és egy adott pl. régebbi építmény felújítása során, középtávon bőven megtérül.

hőszigetelés
A hőszigetelés ellen a legtöbbször az-az érv szól, hogy a hőszigetelés által a falak nem tudna kellő képen szellőzni. A megoldás pedig egyszerű: A helyes szellőzetés kialakítása a hőszigetelés mellett. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja ennek az, ha naponta kb. 3x 10percet szellőztetünk és kereszthuzatot hozunk létre a lakásban, amely során a levegő kicserélődik és ugyanakkor a falak és a berendezés részei nem hűlnek át.A szigetelés ellen szóló érv még mindig az, hogy a falak nem tudnak szellőzni. A megoldás: a helyes szellőztetés. Ez azt jelenti, hogy naponta többször is, 5-10 percre, kereszthuzatot hozunk létre, aminek köszönhetően kicserélődik a levegő anélkül, hogy a falak és a bútorok lehűlnének.

A belső szigetelés. A falazat esetében a fagyhatár a falazaton belül van. A szobák a fűtés leállítása sarán gyorsan kihűlnek. A belső hőszigetelés hétvégi házaknál előnyösebb, ugyanis ezeket ritkábban használjuk, ráadásul rövid ideig, így gyorsan képesek felmelegedni. A hőszigetelés a tető esetében kulcsfontosságú, ugyanis a nagyobb hő veszteségért ez felel. A tetőszerkezeteknél, amelyek nincsenek beépítve, két típust különböztetünk meg, hideg és meleg tetőt. A hideg tetőknél a cserepek és a hőszigetelő rész között van egy réteg amely levegővel telített, amely a kinti levegővel kapcsolatban van, ezáltal a vízpára nem csapódik le és folyamatosan eltud távozni. Ahhoz, hogy ez a koncepció jól működjön, az előírt 4-5cm-es légrés betartása az ajánlott.A hőszigetelés tehát hosszútávra nézve mindenképpen hasznos dolog. A hőszigetelés révén sok energiát takaríthatunk meg, amely által a környezetünknek is kevésbé ártunk és ugyanakkor olcsóbb is.



A hőszigetelő anyagok ismertetése...

Mi mindenre is jó egy hőszigetelő? A hőszigetelés a ház burkolásának egyik legfontosabb mozzanata, hiszen a hőszigetelés által nem csak melegebb lesz télen és hűvösebb nyáron a lakásunkba, de a fűtési számlánkon is jelentős mértékben csökkent ,de ehhez egy jó hőszigetelő kell első sorban.. A hőszigetelő története és ismerete már évszázadokra vezethető vissza. Mára azonban már egy külön szakterületté nőtte ki magát. A hőszigetelés egyaránt olyan fontos a megfelelő minőségű hőszigetelő a padlónál és a tetőnél, mint a ház fő elemeinél a falaknál. Tavaly nyáron mi is megcsináltuk az egész ház szigetelését és az eredmény egyértelműen érezhető volt. A hőszigetelő által közel 25% al csökkentek a fűtési költségek és ugyan az a meleg volt télen is a házban, valamint a hőszigetelésnek köszönhetően. Nem is gondolnánk, hogy a ház a hőmérsékletének közel 30%-t a falakon keresztül adja le és itt jön képbe a hőszigetelő. A hőszigetelő mindezt a hő leadást nem csak lecsökkenti, de gyakorlatilag meg is gátolja véglegesen.

A hőszigetelő rendszer alkalmazásával viszontnövelhető a falak hőtároló képessége és ezáltal a hőszigetelő nyáron egy kellemes klímát és télen meleget biztost számunkra. A hőszigetelő anyagok vásárlásakor nem érdemes az árakat nézni, mert mindig a legjobbat érdemes alkalmazni. A hőszigetelés előtt a hőszigetelő anyagáról kérjük ki egy szakértő véleményét. Sok esetben egy drágább hőszigetelő drágább hőszigetelést eredményez, de a szerkezet is lehet olcsóbb ezáltal. Sokakban felmerül a kérdés a hőszigetelés kapcsán, hogy a hőszigetelő alkalmazása és felvitel hol hasznosabb? Kívül vagy belül? A válasz egyértelmű, hogy a hőszigetelő anyag felvitele a fal rideg és külső felületére kell és ez sokkal hatásosabb is ráadásul, valamint kevesebb takarítással jár, mint ha a hőszigetelő a ház belső falán történne felragasztásra. A hőszigetelő vásárlásakor ezek mellett ne törődjünk sokat azárral mert a drágább az jobb is általában, és ráadásul egy olcsóbb szerkezet is kivitelezhető egy drága hőszigetelő alkalmazásakor. A hőszigetelő fontos ezek mellett hogy hővezetésben alacsonyabb legyen a falazaténál.


A hőszigetelő egyaránt lehet olyan fontos a garázs szigetelésekor, mint a házaknál, és ráadásul meggátolja a beázást és a penészedést ezáltal és a hát élettartama évtizedekkel is megnőhet. A hőszigetelő anyagok körében a leggyakrabban alkalmazott hőszigetelő anyagok az üveggyapot, kőzetgyapot, fagyapot és a polisztirol hőszigetelő anyagok. Egy kőzetgyapotos hőszigetelő esetében a hőszigetelő felvitele után egy fém, vagy műanyagráccsal fedjük le az egészet és ezt követi az üvegszál beágyazása. Végül egy vékony vakolatréteggel nem árt még lefedni a hőszigetelőt. A hőszigetelő anyag rendszerint legalább 4-5 cm vastagságban legyen feltéve a falra, mert már ez is 50-54%al csökkenti a hő veszteséget. Láthatjuk tehát, hogy a hőszigetelő milyen hasznos egy dolog. A hőszigetelő vastagságának a jó megválasztása tehát kulcs dolog lehet. A hőszigetelő anyag tehát egy rendszerint könnyű anyag. A hőszigetelés ezáltal kétféle lehet. Lehet habosított és szálas. A hőszigetelő anyagok sok levegőt tartalmaznak. Végezetül ennyit szerettem volna leírni a cikkben a hőszigetelő anyagokkal kapcsolatban. Láthatjuk tehát hogy a hőszigetelő egy hasznos és környezetbarát dolog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése